Over ons, een impressie

   Mijn naam is Elisabeth Umans (1970).
                       Ik ben moeder van drie kinderen en werkzaam in mijn Psychologiepraktijk -
                       voorheen 'Psychehealing voor een Passievol Leven’ - waar ik mensen help om
                       zichzelf beter te leren begrijpen en om meer grip te krijgen op hun levensloop.
                         
Ik was een blijmoedig kind met lieve ouders die mij alles wilden geven in mijn jeugd. Mijn ouders noemden mij al ‘artistiek’ nog voordat ik wist wat het betekende. Ik vond het heerlijk om te tekenen, te schilderen maar vooral om dingen te bedenken en ideeën te verwerkelijken.Voor mij was het ook nooit de vraag of dat gevoeligheid wel of geen positieve eigenschap was. Het was gewoon zo. Mijn vader was een fijngevoelige en zachtaardige man met een enorme wijsheid. Deze combinatie maakte dat hij een bepaald respect afdwong. Mijn moeder werkte als lerares en zij was heel knap op taalgebied.
 
Hoe tegengesteld was mijn geboortegezin waar gevoel, wijsheid en kunstzinnigheid hoog in het vaandel stonden, aan de schoonfamilie waar ik later terechtkwam? Hier, bij een bouwvakkersfamilie, mocht gevoel niet bestaan. Dit bevreemdde mij. Deze ervaring opende wel mijn ogen en liet mij in de spiegel kijken. Wie was ik eigenlijk? Waarom dacht ik altijd zo diep na en waarom kon mijn hart mij tot torenhoge hoogten laten stijgen of mij zo intens verdrietig laten zijn? Door mijn kinderen kwam ik in contact met een moeder die mij kennis liet maken met het werk van Aron over hooggevoeligheid. Dit was voor mij een eye-opener. Toen ik afstudeerde voor psychologie was het duidelijk dat dit onderwerp van onderzoek moest zijn.
 
Alleen de enkelvoudige belichting van Aron op ‘de vervelende kanten, die beschermd moesten worden’ van de eigenschap, waren niet voldoende. Er was meer dan dat. Een con-collega tipte mij op het bestaan van Dabrowski en zo kwam ik ertoe om ook deze theorie te gaan bestuderen. Uit het onderzoek toonde ik in 2010 een verband aan tussen de theorie van Dabrowski (over hoogbegaafdheid) en de theorie van Aron (over hooggevoeligheid). Ook ontstond er een signaleringslijst (hooggevoeligheid en extra ontwikkelingspotentieel). Deze lijst gebruik ik nu voor cliënten om hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid te signaleren (hier genoemd Sensitief Talent©).
 
Elisabeth Umans
www.psychologiepraktijk-umans.nl
 
www.passievolleven.nl